2012. április 13., péntek

Vihar utáni csend avagy csütörtök reggel

Sziasztok! Tegnap reggel annyira szép volt minden odakint, hogy elhatároztam leírom. Tényleg csak egy egyszerű tájleírás...de nézzétek meg milyen a világ az én szememmel.

Csodaországba csöppentem?-kérdezem magamtól reggel, ahogy kilépek az ajtón, Tavasz van, igazán tavasz és éjjel esett az eső. A lépcső előtt kis kertben  a tulipánok viaszos kelyhein vízcseppek lustálkodnak.  Apró gyöngyként megülnek a zöld pázsit fűszálain. A nefelejcs kékje is élénkebb, mint általában. A diófa rügyei barnászöld leveleké fejlődtek. A cseresznyevirágok fehér szirmai lágyan hullanak a földre. Beszívom a friss levegőt. Virág illat, kissé édes, nedves, életteli levegő keveréke. Kilépek a kapun és az iskola felé veszem  az utam. Az esőfelhők messze úsznak a horizonton. A vihar fenyegetése még mindig  ott van a súlyos bárányfelhőkben, de kivillan közülük az ég bámulatos kékje. Fújdogál a szél, összehúzom magamon a vékony kabátom. A zöldellő fáknak már árnyéka van. egyenes törzseik és az emeletes házak között mosolyog rám a felkelő nap. Arany sugarai tisztító sugárként hatolnak a betondzsungelbe, körvonalai tisztán látszanak. Megfoghatatlan, ragyogó csoda, mintha a tudtodon kívül valami varázslatos történne ott, amit mosolyt csal az arcodra és átmelengeti a lelkedet. A zsenge levelek zöldje is élénkebb, az esőcseppek milliónyi kristályként ragyognak és hívnak életre miniatűr szivárványokat. A beton még foltokban vizes, friss illata felszáll és ismét mosolyt csal az arcomra. Egy-egy rózsaszín virágba borult fa is szegélyezi utamat. Az alatta levő pocsolyában szirmok úsznak, mint megannyi, tiszta, varázslatos csónakocska és megtörik a vízen az ég piszkos tükörképe. Elérek az iskolához. A sarkon a ringlófa árnyékában aranyeső húzódik meg. Átmegyek az úttesten és tekintetem átsiklik a közösen épített kerten. A kerítés deszkáim mindig az általam festett betűket keresem. Szép, rendezett paradicsom, mentsvár a világ gondjai elől. Hány péntek délután ücsörögtünk itt a barátaimmal jégerkémet nyalva. De miután belépek az ajtón és megszűnik a vakító napsugár csak egyszer gondolok a természetre. Az első órán, amikor kipillantok az ablakon. A szembe levő épületek falát sárgára festi a fény, mögötte mérges-szürke fellegek gyülekeznek. Megint jön a vihar? De a csengőszóval kilépek a neonfényes folyosóra és a világ bezárul.

1 megjegyzés:

  1. Veszelka Gergely2012. április 13. 21:57

    Szia!
    Ez valami elképesztő, hogy egy "sima" reggelről ilyet tudsz írni. Tegnap nekem is valami hasonlóban volt részem, amikor napnyugtakor mentem kutyát sétáltatni az erdő felé. Engem is elkapott ez az érzés, de szavakba önteni ezt valahogy nem tudom. De ez lehet, hogy nem is baj. Inkább megmaradok olvasó szerepében, és az írást rád hagyom:)

    VálaszTörlés